Candida en Agavesiroop, een Wolf in Schaapskleren

Heel veel mensen die kampen met Candida zijn op zoek naar gezonde alternatieven om toch een koekje te kunnen eten, een stuk chocolade of een heerlijk stuk taart.
Zelf haalde ik in het begin in de biowinkel kokosmakronen. Die waren suikervrij, lactosevrij en glutenvrij en daarnaast ook nog eens heerlijk smeuïg. Maar bij de term suikervrij plaats ik altijd direct een vraag:
Wat is er als alternatief gebruikt in plaats van gewone suiker?
In het geval van mijn kokosmakroon bleek dat ze agavesiroop gebruikten.
Thuis heb ik vervolgens van alles opgezocht over candida en agavesiroop en wat blijkt, het is een wolf in schaapskleren!

Agavesiroop heeft een zeer hoge concentratie aan fructose
Agavesiroop is een siroop die gemaakt wordt van de agaveplant. Hij is 25 keer zoeter dan gewone tafelsuiker. Agavesiroop is verkrijgbaar bij natuurwinkels en wordt ook gebruikt in biologische koekjes, gebak en saladdressings. En hier is het gevaar, je zou denken dat je bij de natuurwinkels 'goede' producten koopt. Maar bij Agavesiroop is niets minder waar. Het is een zeer geraffineerd product, met een hoge dosis fructose.
Agavesiroop is geen natuurlijke noch organische zoetstof, maar een in hoge mate bewerkte vorm van fructose, zelfs geconcentreerder dan de high fructose corn syrup (HFCS).
  • HFCS heeft een gehalte aan fructose tussen de 42% en 55%
  • Agavesiroop kan 90% aan fructosegehalte bevatten
  • Ter vergelijking; honing bevat ongeveer 40% fructose
Waarom geen fructose?
Fructose is toch gezond, dat zit toch ook in fruit?

"Fructose wordt niet op een normale manier in het lichaam verwerkt zoals glucose. Fructose wordt niet omgezet naar glucose en verhoogt dus niet de bloedsuikers. Fructose heeft dus een lage glycaemische index, waarop de claim is gebaseerd dat het veilig zou zijn voor diabetici. De prijs die hiervoor betaald moet worden is echter erg hoog.

Fructose lijkt de werking van koper in het lichaam te verstoren. Hierdoor kunnen de eiwitten collageen en elastine niet gevormd worden. Collageen en elastine behoren tot de bindweefsels die in essentie het lichaam bij elkaar houden. Een tekort aan koper kan voorts leiden tot verminderde botdichtheid, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, en ironisch genoeg een onvermogen om bloedsuikers in het gareel te houden.

Fructose verhoogt het LDL cholesterol en de triglyceriden in het bloed waardoor er beschadiging van de bloedvaatwanden optreedt en kransslagaders en andere slagaders dichtslibben met als gevolg angina pectoris (zuurstoftekort in het hart door vernauwde kransslagaders), hartaanvallen en perifeer vaatlijden (vernauwing of afsluiting van bloedvaten in armen of benen)

Fructose is slechter voor de gezondheid dan glucose. Dit komt omdat glucose door alle cellen in het lichaam wordt omgezet, en fructose alleen door de lever. De kans bestaat dat hierdoor, net als bij alcohol, vervetting van de lever gaat optreden en uiteindelijk levercirrose (verschrompeling van de lever).

Geraffineerde fructose zoals agavesiroop en HFCS bevat geen enzymen, vitaminen of mineralen en ontrekt daarom deze voedingsstoffen aan het lichaam.

Fructose kan diabetes bevorderen. Het vermindert de gevoeligheid van insulinereceptoren op de cellen waardoor het lichaam steeds meer insuline moet produceren om glucose in het bloed te verwerken en in de cel te laten opnemen, met de ontwikkeling van diabetes als uiteindelijk gevolg.

De consumptie van fructose laat een belangrijke stijging van urinezuur in het bloed zien. Een verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed kan een indicator zijn voor hartziekte. Een hoog gehalte aan urinezuur veroorzaakt ook jicht door neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Het gebruik van fructose verhoogt het lactaat (melkzuur) gehalte in het bloed, met name bij mensen met aandoeningen zoals diabetes. Een sterke verhoging duidt op metabole acidose als gevolg van een overmaat aan zure afvalstoffen in het lichaam.

Fructose zorgt, veel meer dan gewone suiker, voor het onttrekken van mineralen aan het lichaam, met name ijzer, magnesium en calcium.

Fructose veroorzaakt vetzucht! Het wordt verwerkt in de lever en wordt gemakkelijker omgezet naar lichaamsvet dan elke andere soort suiker."

Advies
Verslaafd aan suiker en wil je toch graag iets zoets? Hou het dan bij stevia, xylitol, grapefruit, zure appels en bessen.
Laat de agavesiroop staan en vraag altijd aan de vekoper wat er als alternatief voor suiker is gebruikt.
Een overzicht met beknopte informatie over andere suikersoorten kun je vinden op Candida en Suikersoorten.

Bronnen:


Geen opmerkingen: