Candida in de Vagina of om de Penis

Candida is Geen SOA
Candida is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening), maar berust op overgroei van een op zich onschuldig gist. Veel mensen dragen die bij zich zonder het te merken. Een candida ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Je kunt de gist wel bij seksueel contact doorgeven. Candida is niet ernstig en is meestal goed te behandelen. Het kan wel vervelend zijn (jeuk) en (vaak) terugkomen. Candida overgroei kan optreden op de slijmvliezen van de geslachtsorganen, de mond en de endeldarm en op de huid, met name in huidplooien (’smetten’).

Verschijnselen bij mannen en vrouwen
Vaak geeft candida geen klachten. Vooral mannen hebben meestal geen klachten, maar de eikel van de penis kan er rood en schilferig uitzien. Bij vrouwen treden candida-klachten vaak op vlak voor de menstruatie. Je kunt dan bij voorbeeld last hebben van:
Dikke, witte (op kwark lijkende) of juist waterige afscheiding
(veel) jeuk
Branderig gevoel en irritatie
Gezwollen schaamlippen
Kleine scheurtjes in de huid rondom de binnenste schaamlippen
Branderig gevoel bij het plassen
Pijn tijdens seks

Hoe ontstaat het?
Verschillende factoren kunnen het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren:
  • Hormonale verandering lijkt de groei van schimmels te bevorderen. In de vruchtbare leeftijd komen vaginale infecties vaak voor. Sommige vrouwen krijgen rond iedere menstruatie een schimmelinfectie. Anderen krijgen het tijdens de zwangerschap.
  • Eisprong maakt Vrouw Vatbaar voor een Candida Infectie Tijdens de ovulatie zijn vrouwen veel vatbaarder voor infecties zoals Candida albicans dan in de rest van hun cyclus.
  • Vrouwen met diabetes hebben waarschijnlijk meer kans op vaginale schimmel-infecties.
  • Grondig reinigen met zeep (ook neutrale zeep) irriteert het slijmvlies en vergroot de kans op schimmelinfecties.
  • Antibiotica kunnen bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de kans krijgen zich uit te breiden.
  • Ook andere medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de kans op het ontstaan van schimmelinfecties vergroten.
  • Een verminderde algemene conditie, bijvoorbeeld door zorgen of drukte, lijkt het evenwicht tussen bacteriën en schimmels te kunnen verstoren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De huisarts, gynaecoloog of dermatoloog heeft meestal weinig moeite met het vaststellen van de diagnose. In sommige gevallen is het wel nodig om de gist ook daadwerkelijk aan te tonen. Dit kan zowel met een direct onderzoek onder de microscoop of met een kweek in het laboratorium. De arts kan een uitstrijkje maken en/of een kweek inzetten. Vaginale afscheiding wordt meestal direct onder de microscoop onderzocht.
Wil je liever niet naar de huisarts dan kun je tegenwoordig ook zelf testen of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie met de candida zelf test.  

Is het besmettelijk?
Candida komt van nature in de vagina voor. Hoewel de gist in principe van de ene op de andere persoon kan worden overgebracht is het woord 'besmetting' dus niet echt op zijn plaats. Candida wordt dus in principe niet beschouwd als besmettelijke ziekte en al helemaal niet als seksueel overdraagbare aandoening. De partner van de patient hoeft ook niet standaard te worden 'meebehandeld'. Soms kunnen mannen een candida-infectie aan de penis ontwikkelen na seksueel contact met een vrouw met vaginale candida. Deze infectie aan de penis is met anti-schimmelcrème eenvoudig te verhelpen.

Behandeling
Een candida is goed te behandelen. In sommige gevallen is candida echter hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Als de afscheiding of branderigheid erg hinderlijk zijn, dan is behandeling mogelijk met een vaginale tablet (clotrimazol) of een vaginale capsule (miconazol). Bij jeuk aan de schaamlippen kun je daarnaast uitwendig een schimmeldodende crème aanbrengen. Je kunt de tabletten of crème ook tijdens de zwangerschap gebruiken. Het duurt enkele dagen voordat de klachten overgaan. Soms is het nodig de medicijnen iets langer te geven. Behandeling van de partner(s) is alleen noodzakelijk als die ook klachten heeft (hebben). Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo geef je het lichaam gelegenheid te herstellen.

Hoe voorkòm ik candida-infecties?
Om een candida-infectie van de vagina of penis te voorkomen of het herstel te bespoedigen, kunt je een aantal dingen proberen. Vermijd vooral suikerrijke producten, hier vallen ook vruchtensappen, bananen en alcohol onder. Probeer de natuurlijke toestand van het vaginale slijmvlies zo weinig mogelijk te verstoren. Je moet je niet vaker of grondiger wassen; zeep kan het vaginale slijmvlies irriteren. Het is beter om de schaamstreek onder de douche alleen met lauw water af te spoelen. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Vrijen terwijl de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren. Zorg er bij de geslachtsgemeenschap voor dat je de tijd neemt om opgewonden te raken. Gebruik zo nodig een glijmiddel
Sommige factoren die een candida-infectie kunnen uitlokken zijn niet te vermijden: denk aan het gebruik van antibiotica of andere medicijnen die uit noodzaak gegeven worden om een bepaalde ziekte te bestrijden. Gebruik geen desinfecterende middelen, ook niet tijdens infecties.
Gebruik tijdens infecties geen tampons of sponsjes.

Bronnen:

Geen opmerkingen: